Sağlık

Kırılmaz Tırnaklar ve Sağlıklı Saçlar İçin Vitaminlere Göre Hangi Besinleri Yemelisiniz?

Uzun ve gür saçların hayalini kurarken cansız saçlarla baş etmeye çalışıyorsanız, saçlarınız çok dökülüyorsa, cildiniz yorgun görünüyorsa veya tırnaklarınız kırılıyorsa muhtemelen vitamin eksikliğiniz var demektir. Tüm bu rahatsızlıklar için hangi vitaminin yeterli olacağını ve hayal ettiğiniz görünüme kavuşmanıza yardımcı olacağını bilmiyorsanız, vitaminlerin muhtaçlara kıyasla faydalarını tek tek konuşuyoruz!

1. A Vitamini

  • Göz hastalığınız varsa veya göz hastalıklarından korunmak istiyorsanız A vitamini takviyesi almanız faydalı olabilir. A vitamini aynı zamanda cilt için oldukça yeterli olan vitaminlerden biridir. Cildin daha sağlıklı görünmesine yardımcı olurken yaşlanma belirtilerini azaltır. Bağışıklık sistemini korur ve karaciğer için faydalı bir destektir.

  • A vitamini alabileceğiniz hayvansal besinler alabalık, beyaz peynir, ciğer, somon, tavuk ciğeri, tereyağı, yumurta sarısı, yağlı süt, peynir, kaymak, böbrek veya balık yağıdır.

  • Kabak, brokoli, havuç, ıspanak, karalahana, karahindiba, kırmızı biber, lahana, maydanoz, pazı, brüksel lahanası, tatlı patates, portakal gibi sarı meyveler ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde de bulunur.

2. B1 Vitamini

  • Metabolizmayı çalıştıran vitaminlerden biri olan B1 vitamini, sınır sistemine ve gerginlik nedeniyle yaşanan hastalıklara yardımcı olur.

  • B1 vitamini alabileceğiniz hayvansal besinler karaciğer, böbrek, et, süt, yumurta, balıktır.

  • Fındık, ceviz, yer fıstığı, ayçekirdeği gibi baklagiller ve yağlı tohumlardan da alınabilir.

3. B2 ve B3 Vitaminleri

  • Cildin daha parlak ve genç görünmesine yardımcı olan B2 ve B3 vitaminlerinin kolesterole iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca vücudun güç üretmesine yardımcı olur.

  • B2 vitamini içeren besinler patates, havuç, süt, peynir, fındık ve mercimektir.

  • B3 vitamini içeren besinler ise sakatat, baklagiller, incir, limon, hurma, portakal ve kabak olarak sıralanıyor.

4. B5 ve B6 Vitaminleri

  • Beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasına yardımcı olan B5 ve B6 vitaminleri, Alzheimer gibi hastalıklara iyi gelir. Cildi güzelleştirir. Öte yandan sinir hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

  • B5 vitamini içeren besinler; Yumurta, fındık, baklagiller, mısır, bezelye, avokado ve karnabaharda bulunur.

  • B6 vitamini tahıllar, baklagiller (özellikle nohut), yumurta, beyaz et (tavuk, hindi gibi kümes hayvanları), somon ve bazı balık türleri, kırmızı et (sığır, koyun, keçi gibi), patates ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. sebzeler.

5. B7 Vitamini (Biotin)

static.ticimax.cloud

  • Saçların daha sağlıklı ve parlak görünmesine yardımcı olan B7 vitamini, tırnakları da güçlendirir.

  • B7 vitamini ayrıca et, balık, yumurta ve sakatat, tohum ve kuruyemişlerde ve bazı sebzelerde (tatlı patates, ıspanak ve brokoli gibi) bulunur.

6. B12 Vitamini

  • Kansızlık için en uygun vitaminlerden biridir. Öte yandan unutkanlık veya dikkat eksikliği gibi belirtiler için yeterlidir. Beynin ve sınır sisteminin iyi çalışmasını sağlar.

  • Kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin ve böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.

7. C vitamini

  • Antioksidan deposu olan C vitamininin birden çok faydası vardır. Öncelikle vücudun bağışıklığını güçlendirir ve kansere karşı savunma kalkanı oluşturur. C vitamini bulaşıcı hastalıklara karşı korur. Öte yandan cilde daha parlak ve genç bir görünüm sağlar.

  • C vitamini meyvelerde ve yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur. En iyi C vitamini kaynaklarından biri siyah frenk üzümüdür.

8. D vitamini

  • Kemik ve dişlere iyi gelen D vitamini bağışıklığı da destekler.

  • D vitamini balıkta, özellikle ton balığı, süt, yumurta, tahıllar ve mantarlarda bulunur. Yine peynir, tereyağı, yoğurt, kefir D vitamini içeren besinlerdir.

9. E Vitamini

Vücudun antioksidan deposu olan E vitamini cildin sağlıklı yapısını korur. Esnek ve sağlıklı bir görünüm sağlar. Çoğunlukla tırnak ve kemiklere iyi geldiği bilinmektedir. Öte yandan göz rahatsızlıkları için değerli bir vitamindir.

Avokado, ayçiçeği ve soya fasulyesi yağı, ay çekirdeği, badem, buğday tohumu yağı, yer fıstığı, fıstık ezmesi, ıspanak, kabak, kanola yağı, karalahana, kırmızı biber, kuşkonmaz, mango pancar yeşilliği, yer fıstığı ve zeytinyağı E vitamini içerir.

10. K Vitamini

  • Kemiklere iyi geldiği bilinen K vitamini damar sağlığı için de değerlidir. Özellikle pıhtılaşmaya bağlı rahatsızlıklarda alınması tavsiye edilir.

  • Ispanak, pazı, brokoli, karnabahar, pancar yaprağı, maydanoz, kuşkonmaz, kekik, fesleğen, taze soğan, marul, lahana, bezelye, domates, kereviz yeşil fasulye gibi sebzelerde bulunan K vitamini;

  • Et ürünleri, süt ürünleri, yumurta, sakatat;

  • Nar, kivi, böğürtlen, çilek, avokado, incir gibi meyvelerde bulunur.

haber-fatsa.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu